5 Aralık 2013 Perşembe

Malataya/Doğanşehir/Örencik Köyü


Nüfusu : 1065 Tarım arazisi : 2585 dekar İlçeye uzaklığı : 42 km Komşuları: Kapıdere Köyü, Beğre Köyü, Elmalı Köyü, Küçüklü Köyü, Hudut Köyü ve Karanlıkdere Köyleridir. Ormanlık alana sahip olan bu köyde daha önceleri kıl keçisi beslenildiğinden kılı çok anlamına gelen Kılılı adı verilmiştir. daha sonra köy halkının bir kısmı arazi azlığı nedeni ile geçim sıkıntısından geri kalan kısmı ise kız kaçırma yüzünden çıkan olaylar nedeni ile köyü terk etmişlerdir.Bakımsız viran kalan köyde yer yer evler yıkılmış harap bir görünüm meydana gelmiştir. Bu nedenle köyün adı daha sonra Örencik olarak değiştirilmiştir. Köyün kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, yaklaşık 300 yıldır köyde insanların yaşadığı tahmin edilmektedir. Köy çok dağınıktır. Birkaç ev bir araya yapılarak mezralar oluşturulmuştur. Bu mezraların içinde Yekli, Pancarlı, Kale ve Hopun mezralarında ilkokul bulunmaktadır. Havası ve suyu güzel bir orman köyü olan Örencik'e yazın göçebe olarak aileler gelirler. Burada yaşayan aileler arasında bir kız kaçırma olayı meydana gelmiş ve iki kabile birbirine düşmüş ve çıkan çatışmada birçok kişi hayatını kaybetmiştir. Bunlardan bugün 8 tanesinin mezarı bellidir. Kabilelerden birisi köyü terk etmek zorunda kalarak Kahramanmaraş'ın Türkoğlu İlçesine gitmiş ve burada aynı adla köyü (KILLILI) kurmuşlardır. Köy orman içinde olduğundan köyde yakacak sıkıntısı yoktur. Tarım arazisi ise orman yer yer temizlenerek açılmıştır. Köyde sulama suyu olmadığından tarım ürünleri çok azdır. Köyde yaklaşık 2700 koyun ve keçi vardır. Hayvansal ürünlerden yeterince yararlanılmaktadır. Köyde ki gençler mevsimine göre Adana, Mersin gibi illere portakal toplamaya giderler. Köyün başlıca gelir kaynağı budur. Bunların yanında bazı evlerde halı ve kilim dokuması da yapılarak aile bütçesine katkı sağlamaktadır. Gezilip görülecek yerler bakımından pek çok yer görülmeye değer niteliktedir. Ancak ulaşım yetersizliğinden dolayı köyün bu potansiyelinden yararlanılamamaktadır. Kale mezrasında ki kale kalıntıları Ermenilerden kaldığı sanılmaktadır

4 yorum:

  1. Kabilelerden birisi köyü terk etmek zorunda kalarak Kahramanmaraş'ın Türkoğlu İlçesine gitmiş ve burada aynı adla köyü (KILLILI) kurmuşlardır (kaç yılında kurulmuştur.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1864 yılında kurulmuş olup 1989 yılında belde olmuştur

      Sil
  2. Kılılı, Kahramanmaraş ilinin Türkoğlu ilçesine bağlı bir beldedir.
    Kılılı Kasabası 1860'larda kılıllılar adıyla yerleşim yeri olarak bilinmektedir.

    YanıtlaSil
  3. bizim eski yerleşim yeri olan köyümüzün adı da örencik olarak geçiyor maraşa bağlı anabat köyüne bağlıymışız sizce bir bağlantısı var mı ?

    YanıtlaSil